Hvad betyder en IP-kode?

Når du står og skal vælge et elektrisk produkt, du skal bruge udenfor, eller vide om er vandtæt, f.eks. en højtaler eller en lampe, skal du kende IP-klassificeringen. 

Vores produkter til udendørs belysning har en IP44-godkendelse fra producenten. 

Hvad betyder IP?

IP står for ingress protection, oversat til dansk: beskyttelse mod indtrængning.

Hvad betyder IP44?

De 2 4-taller i IP44 står for hver deres del. Det første firtal betyder, at stikkontakten er testet og produceret til at kunne klare påvirkning af værktøj og kropsdele. Rent teknisk hedder det at den er beskyttet mod fysiske genstande, der har en diameter over 1 mm.

Det andet firtal fortæller noget om, hvilken mængde vand, som kontakten kan modstå eller klare, uden at produktet vil tage skade. 4 betyder således, at produktet, f.eks. en lyskæde, en bedlampe, koblinger og ledninger kan tåle kraftig regn. Dermed er det dog ikke garanteret, at lampen eller lyskæden kan tåle nedsænkning i vand / ophold under vand eller du bruger haveslangen til at vande i bedet, så den kraftige stråle fra haveslangen. Det kan derfor være en god idé at grave forlængerledningen lidt ned (5-10 cm) eller ikke vande direkte hvor dine bedlamper eller spot står i bedet.

Det, der er særligt vigtigt for dig, der skal købe elapparater til udendørs brug, er, hvilket tal der står på plads nr. 2 efter IP.

0 Her gælder ingen beskyttelse.
1 Produktet er beskyttet mod dryppende vand
- det vil sige dråber af vand, der falder lodret ned.
2

Produktet er beskyttet mod dryppende vand fra en lodret skrå vinkel.
Dryppende vand (skråt)
Vinklen beregnes som op til 15 grader fra lodret.

3 Produktet er beskyttet mod faldende vand, her tænkes særligt på regn i en vinkel op til 60 grader fra lodret.
4 Produktet tåler oversprøjtning, dvs. vand fra alle retninger, der sprøjter mod produktet. 
5 Produktet tåler vandstråle dvs. er beskyttet mod vand fra for eksempel en vandslange uanset retning.
6 Produktet tåler at blive udsat for en kraftig vandstråle uanset retning.
7 Produktet tåler en kortvarig nedsænkning i vand i max. 30 minutter og kun i op til 1 meter vand. Produktet skal herefter ikke have lidt skade.
8 Produktet tåler langvaring nedsænkning i vand uden at produktets virkning påvirkes. Producenten vil angive hvilken dybde og varighed, som produktet tåler at være nedsænket under vand/væske.

 

14. januar, 2021 — Henriette Fog