En indbydende terrasse der summer af hygge og nærvær, kan hjælpes godt på vej af din individuelle indretning. Indretningen af dit uderum afspejler ofte hvilken stemning du ønsker at frembringe i dit uderum, og hvilken funktion det har for dig.

Mange bruger uderummet som en afslappende oase, hvor hverdagens stress forsvinder og tankerne får frit spil. Hertil hører også, at vi er omringet af elementer som skaber hygge og som nødvendigvis ikke behøver stor vedligeholdelse. Et udendørs tæppe der både tåler vand, men som samtidig også skaber den helt rette stemning for dig, er et absolut must i din udendørs indretning.

Måske du i længere tid har været på udkig efter det helt rette udendørs gulvtæppe til terrassen? Eller er du bare nysgerrig på, hvor lang tid et udendørs tæppe faktisk kan holde?
Vi guider dig her igennem nogle af de oftest stillede spørgsmål omkring vedligeholdelse og holdbarhed af udendørs tæpper. På den måde får du valgt det helt rette tæppe til netop din terrasse og dit personlige uderum.

Hvilken forskel gør et udendørs gulvtæppe for min indretning?

Som udgangspunkt kan et udendørs tæppe betegnes som et accessorie til dit uderum. Et tæppe til udendørs brug købes ofte som tilbehør til den øvrige indretning af terrassen og uderummet.
Vi kender det fra indretningen af stuen hvor gulvtæppet, sammen med sofaen og sofabordet, er med til at samle indretningen af rummet. Netop samme effekt kan du få i dit uderum ved hjælp af et udendørs tæppe.

Trenden de sidste mange år har netop været, at vi i sommerhalvåret flytter stuen udenfor. Vi indretter, hygger og tilbringer utrolig mange timer på terrassen, altanen og i orangeriet. Derfor går vi også mere op i hvilke elementer i indretningen der gør, at vi elsker at tilbringe tid i uderummet.

Dit tilbehør til udendørs indretningen skal være en fryd for øjet. Tilbehør som netop du, synes passer sammen med dit øvrige møblement i uderummet. Et gulvtæppe til udendørs brug skal være den manglende brik i din indretning. Den brik som frembringer hygge og giver dit personlige aftryk i din indretning.

Kan et tæppe til udendørs brug tåle vand?

Et udendørs tæppe kan i den grad tåle vand. Det skal du ikke være i tvivl om. Tæpper til udendørs brug er yderst modstandsdygtige over for det danske vejr, heriblandt regn og fugt.

Du skal ikke bekymre dig om heftige regnskyl eller andre ekstreme vejrforhold. Generelt kan et tæppe til udendørs sagtens holde til at ligge ude hele året rundt og kræver minimal vedligeholdelse, afhængig af hvilket materiale tæppet er lavet i.

Det svenske mærke Horredsmatten er et godt eksempel på et udendørs gulvtæppe, som er yderst modstandsdygtig. Tæpperne er udført i et slidstærkt plastmateriale. Normalt forbinder vi ikke produkter af plast med bæredygtighed. Men Horredsmattens udendørs tæpper er af ftalatfri plast. Derudover har de i hele deres produktion af tæpperne, øje for både mennesker og miljøet. Læs mere om Horredsmattens produktion her.

Hvordan skal et udendørs tæppe, der kan tåle vand, vedligeholdes?

Helt overordnet er et udendørs gulvtæppe stort set vedligeholdelsesfrit, afhængigt af tæppets materiale. Dog kan udendørs tæpper have behov for en rengøring i ny og næ, hvilket også nemt kan lade sig gøre. Da udendørs tæpper kan tåle vand, kan de derfor rengøres med f.eks. haveslangen. Det vigtigste når du står overfor at skulle vedligeholde og rengøre dit udendørs gulvtæppe er, at tæppet får lov at tørre. Hæng derfor gerne tæppet på tørresnoren i ny og næ, og lad det blive luftet igennem til det er tørt.

Hvor mange år kan et udendørs tæppe holde til at ligge udenfor?

Udendørs tæpper af en god kvalitet og slidstærkt materiale, kan holde i mange år frem. Et tæppe til terrassen behøver derfor nødvendigvis ikke være et sæsonkøb, medmindre du holder af at forny uderummets indretning år efter år. Et tæppe til udendørsbrug er en investering til dit uderum, som du kan have glæde af i mange år. 

Hvilke udendørs tæpper skal jeg placerer hvor?

Som udgangspunkt kan mange udendørs tæpper i plast materiale tåle at ligge ude i alt slags vejr, blandt andet tæpperne til udendørs brug fra svenske Horredsmatten.

Har du en overdækket terrasse, eller er du den heldige ejer af et smukt og hyggeligt orangeri, så kan udendørs tæpper i andre materialer være helt oplagte i din indretning af uderummet.
Materialer som polyester og polypropylen kan også sagtens tåle vand, dog er det vigtigt at udendørs tæpper i disse materialer, engang i mellem får lov at hænge til tørre, netop for at undgå skimmel. Disse tæpper kan derfor være helt ideelle til dit orangeri eller på din overdækket terrasse. 

15. august, 2022 — Simone Andreasen