Findes der egentlig noget bedre end en forårsaften med smuk fuglesang? Er du så heldig at eje en have, er der mange muligheder for at få besøg af de bevingede venner. Fuglefløjt og fugle i haven er noget af det hyggeligste og kan give mange timers underholdning – og så hjælper fuglene endda også med at holde skadelige insekter væk fra urtehaven. Hvis du ønsker flere fugle i haven, guider vi dig til, hvordan du bedst indretter haven, så den er fuglevenlig – med tips til foderbræt til småfugle, redekasser til havens fugle og ideer til, hvordan du gør haven til en sand oase for dem.

Foderbræt til småfugle tiltrækker forskellige arter

Man kan hurtigt blive gode venner med de fleste dyr, hvis man fodrer dem, og det gælder også for havens fugle. Det kan være hyggeligt både for familiens  store og små at sidde og holde øje med fuglene på foderbrættet, og så giver et fuglebræt til småfugle dejligt liv til haven. Med et fuglebræt til småfugle, kan du nemlig nemt tiltrække mange forskellige fuglearter, særligt om vinteren, når det bliver koldt og fuglene skal have fyldt depoterne op. Hos Haveteknik har vi mange forskellige typer af foderbræt til småfugle, herunder fuglefoderbræt på fod og forskellige luksus foderbræt. Du kan altså både finde fuglebræt, der kan hænges op i træerne samt fuglebræt på fod, der kan stille et ønsket sted ude i haven. Du har dermed alle muligheder for at finde et fuglefoderbræt, der passer ind i din have, og som kommer til at stå et godt sted, hvor fuglene kan spise i fred, og du samtidig kan nyde synet af dem.

Alternativer til foderbræt, der også tiltrækker fugle til haven

Hvis du gerne vil gøre endnu mere for at tiltrække fugle til haven, udover at investere i et foderbræt til småfugle, er der mange andre fine alternativer. Om sommeren kan du f.eks. med fordel sørge for at indrette haven med forskellige buske, blomster og planter, der tiltrækker insekter, som fuglene kan spise. Dermed kan du få glæde af andet end fuglenes pippen i haven, idet mange fuglearter spiser flere af de insekter, som går på rov i din urte- eller køkkenhave. De fleste fugle nyder også at bade om sommeren, og derfor kan det være en god ide at sørge for, at der er vand i haven, som fuglene både kan drikke og bade i – f.eks. et fuglebad. Derudover kan du forsøge at indrette haven lidt som et skovbryn nogle steder – og så er det vigtigt at undgå brug af sprøjtegifte, da dette dræber insekterne, fuglene ellers ville spise. Om vinteren, når der ikke er insekter i haven, kan du, udover at hænge et fuglebræt op, investere i redekasser til fugle og småfugle.

Skab trygge hjem med redekasser til havens fugle 

Det kan være svært for mange fugle at finde naturlige redesteder i haven, særligt i vinterhalvåret. Derfor er det en rigtig god idé at opsætte redekasser til havens fugle, så de kan holde varmen om vinteren og skabe hyggelige huler for deres unger om foråret. Mange fugle holder af redekasser, hvor de kan få fred til at ruge deres æg og fodre deres unger.  De fleste fugle yngler i marts, april eller maj, og det er derfor fint at hænge kasserne op nogle måneder inden da. Derudover er det en god ide at sørge for, at redekasserne bliver rengjort, når både fugleforældre og ungerne har forladt dem, så de er fri for forskellige sygdomme, lus og skidt. Hos Haveteknik har vi mange forskellige redekasser til småfugle og fugle – f.eks. til mejser, musvitter og stære. Og så har vi også søde og helt unikke fuglehuse i flotte farver og smukke designs. Gå på opdagelse i redekasser til havens fugle her

Hvor skal fuglekassen hænge?

Der er en række hensyn at tage, når du skal hænge fuglekassen op, bl.a. hvor og hvornår fuglehuset skal op. Som tidligere nævnt, bør fuglekassen hænges op i efteråret og senest ved vintertid, så fuglene har et sted at varme sig, og så de har god tid til at gøre redekassen klar til når de skal have unger. Derudover er det vigtigt, at fuglekassen hænger et sted, hvor det ikke bliver for varmt og heller ikke er for blæsende, og den må derfor ikke hænge mod syd, vest eller sydvest. 

Du kan dog godt hænge fuglekasser op året rundt. Det sker nemlig også, at fuglekasser, der hænges op om sommeren og så bliver beboet i løbet af kort tid.

Undgå rotter når du fodrer havens fugle

Liv i haven betyder desværre også mere liv, end det var meningen. Fuglefoder er snacks for rotter, og de finder hurtigt ud af, at der er fast føde under foderbrættet i din have.

Derfor...

Placer foderbræt og foderautomater væk fra træer, hæk og ting, som rotter kan kravle op af; brug en stander.

Læg ikke mere foder ud, end fuglene kan spise. Fej og ryd op efter fuglene hver aften, så rotterne ikke har noget at komme efter om natten.

Og husk at rotter er rigtig glade for mejsekugler.

Har du spørgsmål til fuglebræt til småfugle eller redekasser til havens fugle?

Dansk Ornitologisk Forening deler masser af brugbar viden om at passe godt på havens fugle.

Hvis du har spørgsmål til de foderbræt, fuglebræt og redekasser vi har i sortiment til havens fugle, eller er der noget, du savner, er du altid velkommen til at kontakte os. Ring til os på tlf: +45 61 79 63 64 eller send en mail til: kundeservice@haveteknik.dk
16. august, 2022 — Henriette Fog