Vidste du, at støbejern kan holde evigt, hvis du behandler det korrekt? Her er vores guide og bedste tips til at vedligeholde dine støbejernsprodukter til madlavning, så du slipper for støbejernsgryder med rust

  TIP 1 - Brug aldrig sæbe, når du skal rengøre støbejern

  Vask aldrig din gryde, pande, tallerken kande eller andet af støbejern med sæbe. Afkog i stedet gryden eller panden eller vask din tallerken med rigeligt med varmt vand. Stil ikke et produkt af støbejern i blød. Begge dele medfører, at dit støbejernsprodukt ruster. Sørg også altid for at dit støbejernsprodukt er helt tørt, inden du opbevarer det i en pose eller i køkkenskabet. 

  TIP 2 - Smør støbejern med vegetabilsk olie

  Smør din støbejernspande, -kedel, - gryde eller tallerken med lidt vegetabilsk madolie hver gang du har brugt og rengjort det.

  TIP 3 - Undgå chok - Afkøl altid støbejern langsomt

  Ingen pander eller gryder tåler chok, så præcis som de pander og gryder, du bruger i køkkenet, skal støbejernsprodukter afkøles langsomt for at undgå at de "slår sig" og bliver skæve.

  TIP 4 - Skaden er sket - Dit støbejernsprodukt har rust

  Hvis din pande, gryde eller tallerken af støbejern er rustent, skal du i gang med det grove arbejde for at gøre støbejernet fint igen. Du skal bruge en skure- eller stålsvamp. Når rusten er fjernet, skal du smøre dit støbejern ind i vegetabilsk madolie. Husk, at du ikke må bruge en skuresvamp eller stålsvamp til almindelig rengøring af dit støbejernsprodukt. Det er kun i tilfælde af, at du skal fjerne rust fra støbejernet.

  Du skal nu indenfor i dit køkken og i gang med at gøre dit støbejernsprodukt fint igen. For at rengøre din støbejernspande eller støbejernsgryde, skal du opvarme på det på en kogeplade.

  Hæld 1 kg salt (fint salt) i gryden eller på panden og tænd for komfuret på max varme.

  Rør i saltet hver femte minut de næste 30 minutter. Fedt og snavs vil sætte sig i saltet, derfor skal du løbende sørge for, at der hele tiden er salt i bunden af gryden eller panden, der kan opsamle mere snavs.

  Efter 30 minutter slukker du for komfuret og lader støbejernspnaden eller støbejernsgryden afkøle lidt.
  Hæld saltet ud og vask dit støbejernsprodukt i varmt vand.

  Stil panden eller gryden af støbejern tilbage på komfuret ved medium varme indtil panden er tør.

  Hæld 1-2 liter vegetabilsk madolie (gerne kokosolie) i gryden eller panden, og lad den nu stå i et kvarters tid ved på den medium varme kogeplade.

  Sluk igen for komfuret og lad støbejernsproduktet stå med olien i op til 12 timer. Herefter varmer du igen olien op og lader den stå i et kvarters tid, hvorefter du endnu en gang lader støbejernsproduktet stå uden varme i 12 timer.

  Smid olien ud (ikke i vasken, men i et karton, du smider i skraldespanden, så du ikke ødelægger dit afløb). Vask din støbejernspande eller -gryde med godt varmt vand. Tør efter med lidt madolie.

  Det kan være nødvendigt at gentage processen et par gange, hvis dit støbejernsprodukt er hårdt medtaget.

  TIP 4 - Undgå chok! Afkøl altid støbejern langsomt

  Ingen pander eller gryder tåler chok, så præcis som de pander og gryder, du bruger i køkkenet, skal støbejernsprodukter afkøles langsomt for at undgå at de "slår sig" og bliver skæve.

  30. juli, 2018 — Michael Jessen