Du behøver ikke ligge eller kravle på dine knæ for at få en køkkenhave. Faktisk er det en fordel at starte småt ud med at så f.eks. salat og krydderurter i et højbed. Et højbed som urtehave er meget nemt at holde, og du behøver ikke ret meget plads i haven for at komme i gang med at dyrke grøntsager i højbedet.

Husk, at du skal lave en køkkenhave i et højbed for hyggens skyld, for det er trods alt vigtigt, at du vander og fjerner ukrudt, hvis du skal have en lækker og smuk urtehave i dit højbed.

Gør det selv højbed på få minutter

Med et GRÖNFELD får du et gør-det-selv højbed, der samles på få minutter uden værktøj og samtidig er vedligeholdelsesfrit. GRÖNFELD højbedene er stilrene og praktiske højbed, der ikke kræver ikke en handyman. Du behøver ikke længere bruge (trykimprægnerede og meget usunde) pallerammer som højbed. Højbede af pallerammer er heller ikke nemme at flytte på. Bygger du et højbed i sten, gamle belægningssten eller beton har du samme situation. Når de først er installeret i haven, skal de blive stående.

Et klassisk højbed kan du lave i sten, få støbt i beton eller stål. Det praktiske ved GRÖNFELD højbedene er, at uanset, hvordan du sammensætter dit højbed, har du mulighed for at tilføje moduler eller skille modulerne ad igen. Her får du ikke et fuldsvejset højbed i jern, der skal hentes på trailer og løftes ind af 6 stærke mænd, men et højbed, du selv kan løfte ind i haven og samle i haven.

Se i videoen herunder, hvor nemt det er at samle et højbed fra GRÖNFELD.

Et langt højbed

GRÖNFELDs højbede kan du forlænge på en meget enkel måde vha. det simple kliksystem. Det giver dig mulighed for at lave et meget langt højbed på få minutter. F.eks. kan du lave et højbed, der er 160 cm langt ved at sammensætte 2 stk. 80 cm højbede. Bredden på højbeden kan være alt fra 25 til 120 cm.

Kontakt os NU for at få et tilbud på et højbed, der passer til din have.

Se i videoen herunder hvor nemt det er at sammensætte og dermed forlænge standardmodulerne fra GRÖNFELD.

 

Højbed i rå jern eller et galvaniseret højbed

Et højbed i stål kan du få i rå jern uden behandling, så den ruster efter ca. 4 uger stående udendørs, eller du kan vælge et højbed i galvaniseret stål, som giver dig et rustfrit højbed. Om det skal være et højbed i rust eller galvaniseret er helt op til dig, og hvad der passer ind i din have. Uanset hvad får du et lækkert råt look.

Højbed i rustfri aluminium

Elsker du et stilrent og enkelt look, som passer til alt har GRÖNFELD naturligvis lavet en serie af højbede i SORT aluminium. Et højbed i SORT alu vejer naturligvis også en smule mindre en højbedene i jern/stål. Serien af højbede i SORT er særligt velegnede til at bruge som mindre plantekasser og blomsterkummer eller som rumdeler og læhegn på hjul. 

Vælg f.eks. en løsning, hvor du sætter højere planter eller hækplanter i dit højbed med hjul, som dermed kan være et flytbart læhegn til din terrasse.

Hvor højt skal et højbed være?

Højden på dit højbed afhænger af, om du vil bruge dit højbed som køkkenhave, skabe rum på terrassen og i haven eller som flytbar plantekasse. Bruger du dit højbed som køkkenhave eller urtehave er det rart med en god arbejdshøjde når du skal så og passe dit højbed, så har anbefaler vi, at du vælger mindst PLANT40 højbede, der er 40 cm i højden. PLANT50 og PLANT80 er højbede i henholdsvis 50 cm og 80 cm højde. PLANT80 varianter i 80 og 120 cm leveres automatisk med forstærkninger, så højbedet kan modstå den evt. store mængde jord, du hælder i det.

Hvor placeres højbedet?

Placeringen af dit højbed afhænger naturligvis af, hvad du har sået eller plantet i dit højbed og hvad du skal bruge dit højbed til, men placer altid højbedet mindst 1 meter fra hækken og vægge, der kan skygge for dit højbed. En placering på nordsiden og østsiden af dit hus giver derfor ikke sjældent et godt udbytte af din køkkenhave. Er dit højbed tiltænkt primært at skulle bruges som urtehave med mange krydderurter, som du dagligt skal bruge i husholdningen, er det en fordel, højbedet er nemt at komme til – også i regnvejr.

Højbed uden bund

Et bundløst højbed placeres oven på jord i haven – Det betyder, du skal fjerne evt. græs og ukrudt, hvor højbedet skal stå.

Højbed med hjul

Et højbed med hjul er praktisk, fordi du nemt kan flytte det rundt på terrassen og dermed får højbedet en meget praktisk funktion i form af et flytbart læhegn. Plant f.eks. hækplanter eller lidt højere planter i dit højbed med hjul. Det er særligt praktisk, hvis du bor i et nybyggerkvarter, hvor der ikke er ret meget læ, fordi der endnu mangler huse og en opvokset hæk omkring dig. 

Et højbed på hjul giver dig også mulighed for at skabe fleksible rum.

Se hvor nemt det er at montere en bund på dit højbed i videoen herunder.

 

Hvilken slags jord skal i et højbed?

Er du nybegynder i at have en køkkenhave, kan du med fordel købe færdiglavet højbedsmuld. Vi anbefaler ikke, at du bruger genbrugsstationens muld, da pH-værdien kan være alt lav, dvs. for sur, men det er naturligvis en billig løsning, hvis du ønsker at fylde dit højbed op med jord. Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at mulden er varmebehandlet, Til dit højbed på genbrugspladsen, skal du helst blande 50/50 kompostjord og muldjord.

Vandspejl & plantebakker til højbed

Orker du ikke at skulle købe og hælde store mængder jord i højbedet for at dyrke lidt krydderurter som purløg, timian og mynte i dit højbed? GRÖNFELD har tænkt på det hele ved at lave indsatse til højbedene. TRAY5 kan du med fordel bruge som et smukt vandspejl i dit højbed ved siden TRAY12, der med sine 12 centimers dybde bruges til både krydderurter og mindre planter og blomster.

Se hvordan du kan bruge en plantebakke fra GRÖNFELD her

 

Snegleværn til dit GRÖNFELD højbed

Dræbersnegle er en haveejers vel nok største fjende. Det har GRÖNFELD naturligvis tænkt på og har lavet snegleværn til højbedet. Dræbersneglene ikke ikke forcere sneglekanten, og på den måde, undgår du at få spist din salat, hortensiaer og andre smukke blomster, planter og grøntsager i dit højbed.

Naturligt snegleværn mod dræbersnegle

Du kan med sneglekanter nemt holde dræbersneglene ude af dit højbed, men de er jo stadig i græsset og i haven, hvor de kan tage for sig af retterne dit havebed. Derfor vil vi lige huske dig på, at pindsvinet er din bedste ven i haven, når det kommer til dræbersnegle. Pindsvin spiser nemlig snegle med største velbehag.

Du kan gøre din have til et lækkert opholdssted for pindsvin ved at sørge for at de altid har frisk vand (ikke mælk!) f.eks. et lille fuglebad, en underskål eller en anden lav og flad skål, hvor pindsvinenen kan drikke vand fra, et godt og sikkert sted at bo i ly for hunde, ræve og andre rovdyr, og naturligvis aldrig sætte din robotplæneklipper til at køre om natten, hvor pindsvinene går ud for netop at hjælpe dig af med dræbersneglene.

28. januar, 2019 — Michael Jessen