Sådan hjælper insekter og bier dig i haven

Offentliggjort af Michael Jessen den

Du tænker måske, at bier og insekter bare er irriterende dyr, men de er faktisk nyttedyr og hjælper dig med at holde bladlus væk fra dine planter, blomster, urter og grøntsager og ikke mindst bestøve dine planter og træer. 

Bierne og blomsterne

Insekter og bier (ja, du kender vel historien om bierne og blomsterne?) har den fantastiske funktion, at de bestøver dine frugttræer og blomster i haven. Med et bo til dine insekter, bier og mariehøns kan du tiltrække mange forskellige insekter.

Bier lever af pollen og nektar fra alle vores smukke blomster, som bierne bestøver. Mange afgrøder og ikke mindst mange vilde blomster er afhængige af insekter og bier, der bestøver for at kunne danne frø og formere sig. Her er bierne de vigtigste og absolut mest effektive bestøvere, vi har. Den plantemad, vi spiser bestøves af bier og især grøntsager, bær og frugter skal bestøves af bier, hvis du ønsker et godt udbytte og velsmagende afgrøder.

Et bo til de vilde bier

Du har helt sikkert set i nyhederne eller hørt i radioen, at særligt vores vildbiers eksistens er truet pga. den intensive landbrugs­drift og et stort forbrug af pesticider, som skader bierne. Derfor er der mangel på fødekilder til vores kære bier. Derfor er det særligt vigtigt, at også private sikrer, at vildbier har et sted at bo. 

De vilde bier er ikke aggressive, generer og stikker yderst sjældent.

- Og et bo til humlebien

Humlebien har mange opgaver, heriblandt også bestøvning af storblomstrende planter, så også derfor er det vigtigt at have humlebien i sin have.

Sådan hjælper du bierne

Ifølge Bolius.dk kan du hjælpe bierne ved at have et vildt hjørne i din have, f.eks. hvor du har komposten, og lad området rundt om stå uslået, så der kan gro lidt vilde blomster. Du kan også med fordel plante buske med brombær, hvidtjørn og lyng, som vilde bier synes rigtigt godt om. Bierne synes også rigtigt godt om timian - en hårdfør krydderurt, som bruges flittigt i køkkenet, så plant meget gerne rigeligt af flere slags timian i dit bed. Du kan f.eks. plante timian i et højbed i stedet for almindelige små blomster.

Mariehønen kan gøre dig evigglad

Mariehøns er også et fantastisk nyttedyr. Udover at de fleste børn elsker mariehønen, bidrager den med at bekæmpe bladlus, som kan være nogle ægte bæster til at ødelægge dine flotter roser, krydderurter, blomster mm. 

Hvad er et insekthotel?

Med et insekthotel forstås et sted, hvor insekterne kan opholde sig, overvintre og være beskyttet mod rovdyr.

Placering af insekthotel

Du bør placere dit insekthotel et stykke væk fra terrassen, hvor du har tænkt dig at indtage din frokost og aftensmad, så du ikke generes af insekterne.

 


Del dette indlæg← Ældre indlæg Nyere indlæg →