Hvilket materiale skal dit højbed være lavet af?

Når du skal vælge et højbed til haven, skal du, udover at vælge størrelse, også vælge hvilket materiale højbedet skal have. Skal du vælge aluminium, galvaniseret stål, rå jern eller corten stål, hvor begge sidstnævnte ruster?

Højbed af Corten Stål eller Rå Jern?

Corten Stål og rå jern ruster, men hvor rå jern er ubehandlet, er Corten Stål behandlet og nedbrydes derfor ca. 8 gange langsommere end råjern. Det sikrer en langsommere gennemtæring, fordi det har en skope på overfladen, som skal forhindre nedbrydning af materialet udover den overfladiske rust, omend et højbed i Corten Stål fortsat er i konstant kontakt med fugt/vand fra muld/jord i bedet, og derfor er der ingen garanti for, at Corten Stål ikke gennemtærer lige så hurtigt som almindeligt rå jern. Corten Stål er dog praktisk at anvende til skulpturer og andet, der skal have en rustoverflade, men ikke må gennemtære. Corten Stål er derfor væsentligt dyrere end råjern, men der er også en anden vigtig overvejelse, når du vælger højbed af enten rå jern eller Corten Stål.

Rå jern, dvs. helt almindelige stålplader vil afgive jern til omgivelserne. Et metal, som allerede findes i jorden, i vores drikkevand og afgrøderne, vi indtager.

Tungmetaller i højbedets afgrøder

I en Corten-legering findes tungmetallerne kobber, nikkel og krom, som i kroppen kan fremkalde eksem og ved for store mængder i kroppen også forgiftninger. Derfor anbefaler vi ikke, at du bruger et højbed af Corten Stål til at dyrke afgrøder i, da disse tungmetaller i mulden og dine grøntsager kan have konsekvenser for dit helbred.

01. juli, 2019 — Michael Jessen