Går du med en drøm om at investere i et smukt lille havehus i træ, hvor du kan gå ud og nyde en kop kaffe i ro og mag? Måske du er i tvivl om, hvorvidt du kan samle det? Eller om du overhovedet må montere et lille havehus på din grund? Fortvivl ikke! Vi guider dig her til, hvordan du skal forholde dig, inden du samler dit nye havehus. 

Små havehuse: Find et lille havehus i træ

Først og fremmest skal du have fundet et havehus, som matcher dine behov. Du skal derfor gøre dig klart, hvad det skal bruges til. Er det et havehus, som primært skal bruges til opbevaring, eller skal det være et sted, hvor du også kan opholde dig og eksempelvis spise frokost om sommeren eller nyde en kop varm kakao om vinteren? Hos Haveteknik finder du mange fine, små havehuse, som kommer i forskellige størrelser. Du kan altså her både finde et rummeligt havehus, med plads til at nyde eftermiddagskaffen i selskab med hele familien, og et lille havehus i træ, hvor du kan opbevare dine haveredskaber eller have en lænestol stående, hvor du kan nyde en kop kaffe. Samtlige havehuse kommer i træ – nærmere betegnet nordisk grantræ – som er et yderst kvalitetssikkert og langtidsholdbart materiale. Du kan se vores udvalg af små havehuse her – og er du i tvivl om, hvilket havehus du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning. 


Byg i skel: Regler for havehus

Nu kommer vi så til den lidt mere tørre del af opførelsen af et havehus. Når du skal opføre et havehus eller et hus, som er beregnet til beboelse, er der nemlig en række byggeregler ift. skel, som er vigtige at have in mente:

  • Hvis du opfører et byggeri, som f.eks. et lille havehus i din have, der er beregnet til ophold eller beboelse, skal det opføres mindst 2,5 meter fra ejendommens skel. 
  • Byggeriet må ikke være højere end 1,4 gange byggeriets afstand til ejendommens skel. Hvis havehuset f.eks. står præcis 2,5 meter fra naboskellet, må det være maks. 3,5 meter højt. 
  • Opfører du et byggeri i skel, altså direkte i ejendommens skel, må bygningen ikke være højere end 2,5 meter – og den må ikke bruges til ophold eller beboelse.


Vi opfordrer altid til, at du tjekker lokalplan og eventuelle servitutter, inden du monterer dit lille havehus, så du er sikker på, at du gerne må have et havehus på grunden. I mange tilfælde kan det desuden være nødvendigt at ansøge om tilladelse til at opføre en bygning, herunder også et lille havehus. Du kan ansøge om tilladelse her.

Forberedelse inden montering af dit nye havehus

Når du har styr på byggeregler i skel, og du er sikker på, at alt er i skønneste orden, kan du begynde at forberede haven, inden montering af dit nye havehus. En vigtig del af forberedelsen er, at få styr på fundamentet til dit havehus – også selvom det “blot” er et lille havehus. Hvis du opfører dit havehus i træ direkte på græsset, vil det med tiden nemlig synke ned i græsset og jorden. Vi anbefaler derfor, at du enten lægger fliser eller stolpefødder som fundament. 

Du er nu klar til at montere dit lille havehus i træ

Når du har fået styr på skel-regler og fundament, er du klar til at montere dit nye havehus! Alle vores små havehuse kommer i separate elementer, som er utrolig nemme at samle. Så nemme, at alle og enhver kan finde ud af det! Alt efter hvor stort eller lille havehuset er, kan det være nødvendigt, at I er flere om at samle det. Der medfølger altid en grundig vejledning, og har du spørgsmål undervejs, er vi altid til at få fat på, så både du og vi er sikre på, at dit lille havehus i træ bliver monteret korrekt, og at du får et endelig resultat, du er glad og tilfreds med.

Ønsker du et isoleret havehus?

Hvis du ønsker et isoleret havehus, som du kan opholde dig i om vinteren eller i de kolde forårs- og efterårsmåneder, kan du nemt og simpelt isolere vores små havehuse. Særligt er vores fine lille havehus Irene egnet til at blive isoleret. Et havehus med isolering holder bedre på varmen og sørger for, at holde vind og kulde ude. Hvis du ønsker et isoleret havehus, kan du isolere vores små havehuse følgende steder:

  • Under gulvet – her er der plads til 40 mm isolering
  • I loftets hulrum – her er der plads til 40 mm isolering
  • Under taget – er skal du blot sørge for at lægge lægter ovenpå isoleringen, inden du til slut monterer taget. 

Har du spørgsmål til havehuse med isolering, er du altid velkommen til at kontakte os, så hjælper vi dig med at finde den helt rigtige løsning til dit lille havehus.

22. august, 2022 — Henriette Fog