Har du et skønt sommerhus et sted, men er pladsen blevet en smule trang? Så går du måske og drømmer om at finde et fint anneks til sommerhuset, som kan give lidt flere kvadratmeter og muligheden for at have flere overnattende? Det kan også være, at du ønsker et anneks i haven derhjemme, så du lettere kan have gæster på besøg, eller så du kan sætte dig derud og arbejde? Her guider vi dig til, hvad du skal have in mente, når du vælger et anneks til sommerhus eller have. 

Skal dit anneks til haven eller sommerhuset bruges til beboelse/overnatning eller ej? 

Hvis du går med drømmen om at have et lille anneks til sommerhuset, eller et anneks i haven, skal du i første omgang finde ud af, hvorvidt det skal bruges til beboelse eller ej. De fleste, som køber et anneks til haven eller sommerhuset, gør det for at skabe mere plads, så det bliver lettere at have overnattende gæster. Hvis det skal bruges til beboelse, er der en række regler, som skal overholdes, hvis du vil opføre et anneks i haven eller ved dit sommerhus. Det er f.eks. ift. byggetilladelse og bygningsreglement, hvilket du kan læse mere om nedenfor. Skal dit anneks til dit sommerhus eller haven imidlertid ikke bruges til beboelse eller overnatning, behøver du ikke byggetilladelse, hvis det samlede areal af småbygninger på din grund (inkl. et lille anneks til sommerhuset) ikke overstiger 50 m2.

Anneks til sommerhus – hvad skal du være opmærksom på?

Nu kommer vi så til den lidt mere langhårede del, som vi vil forsøge at gøre så simpel som muligt. Hvis du ønsker et anneks til dit sommerhus, er der nemlig en række vigtige ting, du skal være opmærksom på. Det er f.eks. i forhold til byggetilladelse, regler for anneks osv.Når et anneks skal bruges til beboelse, f.eks. til overnattende gæster, skal du nemlig have en byggetilladelse. Derudover er der en række regler for anneks til sommerhus, som skal overholdes. Det handler f.eks. om, at bebyggelsesprocenten på grunden ikke overstiger et maksimum (ofte 15% på sommerhusgrunde). Vi anbefaler derfor, at du sørger for følgende, inden du monterer et anneks i haven eller på din sommerhusgrund:


  • Tjekker lokalplanen og eventuelle servitutter
  • Sørger for, at du overholder bygningsreglementet
  • Sikrer, at du overholder den tilladte bebyggelsesprocent på grunden
  • Søger om byggetilladelse for anneks til sommerhus eller til haven, hvis dit anneks skal benyttes til beboelse/overnatning

Generelle regler for anneks i haven eller ved sommerhuse

Selvom mange regler og opmærksomhedspunkter kan være trættende eller langhårede, så er det vigtigt at have styr på dem. Det gælder både ift. byggetilladelse og overholdelse af bygningsreglementet, men der er faktisk også nogle andre krav og regler, som er vigtige at have for øje, inden du opfører et anneks i haven. Vi har samlet nogle af de vigtigste her, men vi gør opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er en udtømmende liste:


  • Der skal være mindst 2,5 meter fra anneks til ejendommens skel – 5 meter, hvis du opfører et anneks ved dit sommerhus
  • Annekset må ikke være højere end 1,4 x afstanden til ejendommens skel. Vil du opføre et anneks til sommerhus, må det ikke være i mere end én etage, mens taghøjden maksimalt må være på 5 meter og højden på facaden 3 meter
  • Hvis annekset skal bruges til beboelse, er der isoleringskrav til anneks

Selvom vi desværre ikke kan hjælpe dig med at sørge for, hvorvidt der er langt nok til ejendommens skel, har samtlige af vores havehuse til brug som anneks i haven eller ved sommerhuset mål, som er under maksimum-målene. Derudover kan de fleste af dem isoleres, så du kan få et isoleret anneks til haven, der overholder isoleringskravene. 

Isolering af anneks: Hvilken isolering skal du vælge?

Hos Haveteknik har vi havehuse, som sagtens kan fungere som anneks i haven eller til sommerhuset. Og mange af vores havehuse/anneks til haven eller sommerhuset kan, som før nævnt, isoleres. Og hvilken isolering skal du så vælge? Vi anbefaler, at du isolerer følgende:

  • Isolering under gulvet med 40 mm isolering
  • Isolering i loftets hulrum med 40 mm isolering
  • Isolering under taget. Her lægges lægter mellem isolering og taget. 


Du kan se udvalget af vores fine havehuse, hvoraf mange kan fungere som isoleret anneks til haven eller sommerhuset her


Har du spørgsmål vedrørende vores havehuse til brug som anneks i haven eller til dit sommerhus, er du altid velkommen til at kontakte os for råd og  vejledning. Her kan vi også hjælpe dig, hvis du er i tvivl om, hvilket anneks du skal vælge.

21. juli, 2022 — Henriette Fog