Sådan forbedrer du jorden med grøngødning
Har du hørt om grøngødning? Hvis ikke, så læs med her. Her får du nemlig alt du skal vide om at grøngøde (så efterafgrøder) i din køkkenhave. At så efterafgrøder er særligt genialt, hvis du dyrker grøntsager i højbede. Blive klogere på hvorfor i denne artikel.
Hvad er grøngødning?
En god måde at optimere din køkkenhaves jord på, er ved at dyrke efterafgrøder, som dermed grøngøder. Grøngødning har flere fordele:
- Efterafgrøderne dækker jorden og forhindrer dermed ukrudt.
- De bevarer næringsstoffer og tilfører gødning til jorden, når det bliver forår.
Hvorfor skal du grøngøde?
Grøngødning hjælper med at forhindre udtørring af jorden og kan erstatte behovet for kompost eller kunstgødning. Når du dyrker jorden udpiner du den for kvælstof og næringsstoffer. Grøngødning er planter, som du dyrker og dernæst vender ned i jorden til foråret og fungerer dermed som gødning af jorden. Dermed kan du ofte undgå at bruge kunstgødning, organisk gødning og kompost. Det er præcis sådan økologiske landbrug fungerer, da de ikke må kunstgøde.
Bælgplaner som ærter, bønner og lupiner er særligt populære som grøngødning, men du kan også bruge kløver, boghvede, honningurt og solsikker, som bidrager med kvælstof til jorden. Ofte kan du finde en frøblanding med flere forskellige slags i én.
Grøngødning går ganske enkelt ud på at forbedre og løsne jorden helt naturligt fordi rødderne løsner jorden og mikroorganismer trives bedre. Afgrøderne holder ukrudtet væk. Derudover skaber de forskellige efterafgrøder gode betingelser for sommerfugle, bier og insekter samt nyttedyr.
Hvornår skal du så grøngødning / efterafgrøder?
Afhængigt af, hvornår du er færdig med at dyrke salat, kål og andre grøntsager i dit højbed eller din køkkenhave skal du vælge sorten. Se på din lokale planteskole hvilken der egner sig bedst i f.eks. august eller september, men en sikker vinder er de etårige gule lupiner.
Jorden i bedet skal være dækket med grøngødningsplanterne helt frem til november.
Brug den gule lupin som efterafgrøde i højbede og køkkenhave
Du kender den lilla lupin, der vokser vildt, men den gule lupin er étårig og dermed oplagt som efterafgrøde. De er rigtige gode til at løsne komprimeret jord i højbede. Fordelen ved at bruge gule lupiner som efterafgrøde er at de udvikler sig lynhurtigt og kan både sås tidligt og sent på sommersæsonen, når du har høstet grøntsagerne i dit højbed.